站位到内蒙古

Standard

Så var vårt lilla oktoberlov bokat. Avresa från Beijing den 1:a oktober mot Jining, Inre Mongoliet. Därifrån tänker vi åka vidare mot Xilingol för att förhoppningsvis kunna ta oss ut på de stora grässlätterna. Vi är jag, Simon och Isabel. Eventuellt följer Hugh, en kinesisk kompis som vi läst känna genom de förra utbytesstudenterna från Linköping som var här i fjol, och hans vän också med. Om de får tag i en biljett vill säga. Det är hysteri i Kina när det gäller resande under denna vecka. Sjukt svårt att få tag i biljetter och om man lyckas så har man definitivt köat ett bra tag. Vi hittade biljetter. Ståplats i 8 h. På ett kinesiskt tåg. Intressant! Det ska bli spännande. Enda problemet är att de inte säljer Lonely Planet Kina i detta land. Men vi får improvisera lite.

Skolan har dragit igång på riktigt. Vi läser nu maskinelement (kinesiska), produktionsteknik (kinesiska), marknadsföring (MBA-kurs på engelska, söndagar..), Intercultural management (MBA-kurs, engelska). Senare i höst startar reglertekniken (kinesiska) och projektledning (kinesiska). De engelska kurserna är riktigt bra, hög kvalitet och vi hänger med bra i innehållet. Maskinelementkursen  på kinesiska är riktigt intressant, handlar mest ännu om skruvar, bultar och gängor men kommer förhoppningsvis att bli lite bredare ju längre tiden går. Det roliga är dock att mycket av det vi lär oss kan vi inte på svenska och vi hittar inga bra översättningar till engelska/till svenska. Detta har medfört att jag och Simon har utvecklat lite av ett eget språk när vi tar oss igenom föreläsningsmaterialet. Vi tror oss förstå innebörden av det vi läser men vi har bara ett kinesiskt vokabulär! Förspänningskrafter hit och klippkrafter dit… Produktionstekniken som även den är på kinesiska känns lite jobbigare. Föreläsaren jobbar bara med PP-slides, ingen kurslitteratur. På varje PP-slide pratar han ca 10-15 min och jag och Simon försöker hänga med de första 5 min (det går sådär), sen orkar vi inte mer och vips så är man bortkollrad.

Språkligt så är det en berg-och dalbana. Att läsa är oftast inga större problem men att tala är desto värre. Ibland funkar det fint men idag t. ex. har jag inte kunnat säga någonting rätt. Jag tror jag har fått en överdos av kinesiska. Dock har hörförståelsen förbättrats markant under dessa veckor och jag hoppas att det är vägen till talet också!

Det var någon som ringde till mig från okänt nummer och när jag svarade var det en dam som skrek på något på kinesiska som jag verkligen inte förstod innebörden av. Jag trodde det var bokhandeln och sms:ade att jag redan hade hämtat mina böcker. Fick ett svar tillbaka att det minsann inte var några böcker som skulle hämtas, det var ju en väska från Nanjing! Ahaaa, nu klickade det. Jag cyklade till adressen jag fick och möttes av vad som liknade en trottoarförsäljare med en massa paket. Det var postombudet. Jag hade fått en väska skickad från mina kollegor från i somras på MacGregor hemma i Sverige. Det var himla roligt, tack så mycket! Jag har redan hunnit använda den flitigt eftersom jag har varit i stort behov av en ryggsäck som inte har katter, kaniner eller falska sportmärken påklistrade.

Vi fick med oss en större del av den stora gruppen tyska utbytesstudenter (15 st) som studerar på BIT till D22, en klubb i Wudaokou där Nicklas spelade med sitt band. Det var roligt att se dem och andra kinesiska band!

Tjejgänget. Cathy från Nederländerna, Lea från Tyskland, Elisa från Tyskland, Daniella från Mexico och jag.

En av mina favoriter. Tomat och äggwook, smaskens! En gigantisk portion också, som vanligt. Denna variant kostar ca 8 SEK, men den här kommer från en hyffsat fin restaurang. Man kan lätt hitta lunch för 4 kr på campus här.. men man får ju lite vad man betalar för.

En annan smarrig rätt (bortsett från det där jädra överkokta, bruna ägget). Och lite lektyr också. Kalle Anka är lika bra på kinesiska som på svenska!

Den fina matsalen/restaurangen (matsal nr 2).

På cykeltur till Xiangshan. Det var så sjukt mycket brantare och jobbigare än vi någonsin kunde ana. Men fin utsikt var det.

Grönska finns även i Beijing.

Utsikt över nordvästra Beijing (från Xiangshan).

Xiangshan.

På detta sätt tog vi oss in till turistområdet (eftersom vi cyklade på slingervägarna utanför medan de normala människorna tog trapporna upp).

På andra sidan muren. Pagodan och utsikt över Beijing! Och några kineser.

Ett svar »

  1. Hej !Intressant att ”höra” hur du lever. JAg tyckar att det verkar vara mer än fullt upp. Roligt att ni är flera svenskar.Även om det är bara två när det gäller studierna.Klockan är nu 19:19 och det är rätt så mörkt ute.Det är ca.8 grader varmt.Många bamsekramar från oss i Yttersel!!!

  2. Åsa, det du gör är helt fantastiskt, jag hoppas du vet det. Jag kommer aldrig vara så stolt över någon människa, du är min idol. Kämpa på & ha kul på vägen. Jag saknar ditt sällskap! Kram

  3. Hej!
    Ståplats i 8 timmar på tåg verkar onekligen intressant. Ska vi tipsa SJ? Har de någon Bistro där, tro?
    Ska vi skicka din Lonely planet nu när du vet hur det går till att hämta paket?
    Kanske kan specialisterna på BAE hjälpa er med de tekniska uttrycken?!
    Ha det så bra!

Lämna en kommentar